Şahbaz argoda ne demek?
Türk Dil Kurumu’nca değerlendirildiğinde Şahbaz kelimesi erkekler tarafından kahramanlık ve yiğitliğin yanı sıra beceri ve çevikliğin de göstergesi olarak değerlendirilmektedir.
Şahtı şahbaz ne demek?
Eylem. Herhangi bir sebeple bir kimsenin çirkinliğini veya kötü durumunu artırmak.
Şahbaz at ne demek?
Anlamı: Şahbaz kelimesi genel olarak bir şeyi hızlı ve keskin bir şekilde yakalama veya avlama yeteneğine sahip kişi veya hayvanı ifade eder.
Şahbaz gözlü ne demek?
Farsçadan dilimize giren Şahbaz kelimesi, Şah ve Baz kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşmuştur. Baz, kuş anlamına gelirken, Şah sözlükte Sultan ve hükümdar anlamına gelir. Sözlük anlamı “Kuşların sultanı” olan bu kelime, şahin için kullanılır. Kelime mecazi olarak cesur ve yiğit anlamına gelir.
Şahbaz Çaylı ne demek?
Şahbaz Çaylı, Eğriçayır markasıdır. Mersin Erdemli’de üretilmektedir. Mersin Toros Dağları’nda Yörük kültürüyle yaşayan çay ailesinin asırlardır süregelen geleneksel üretimidir. Mersin Toros Dağları’nın eteklerinde arılarımızın topladığı çiçek balıdır.
Mahmur nedir?
Mahmur, Farsça kökenli bir isimdir ve “sarhoş”, “sarhoş gibi görünmek” veya “aşkla sarhoş olmak” anlamına gelir. Ayrıca genellikle bulutlu gözler, uyuşukluk veya dalgınlığı ifade etmek için kullanılır. Mahmur isminin diğer anlamları: Sarhoşluğun neden olduğu uyuşukluk.
Şaheste ne demek TDK?
Şâyeste kelimesi Farsça kökenli bir kelime olup Türkçede “uygun”, “münasip”, “layık” anlamlarında kullanılmaktadır.
Şaheser yapmak ne demek?
“Baş” ve “iş” kelimelerinden oluşan başyapıt kelimesi, başyapıt ile eş anlamlıdır. Bu iki kelime bir cümlede birbirinin yerine kullanılabilir. Başyapıt ne anlama geliyor? Başyapıt, bir sanatçının veya zanaatkarın en iyi eseridir.
Şah olmak ne demek?
Zamanla İslam dünyasında “hükümdar” anlamında yaygın olarak kullanıldı. “Hükümdarların hükümdarı” anlamına gelen şehinşah unvanı, Perslerin kralların kralı olarak gördüğü II.’ye verildi. 20. yüzyılda Pehlevi hanedanı tarafından Cyrus’u (Büyük) anmak için kullanıldı.
Şahbat ne demek?
Şabat (İbranice: שַׁבָּת, IPA: [ʃa’bat], tam anlamıyla “dinlenme, işin durması”) Yahudilikte ibadet ve dinlenme günü olarak kabul edilen gündür. Gregoryen takviminde cumartesiye denk gelir ve Yahudilerin YHVH’ye özel bir bağlılığını temsil eder.
Akbar ne demek?
Akbar, Arapça kökenli bir isimdir ve genellikle “en büyük”, “çok büyük” veya “yüce” anlamına gelir. Bu isim, sahibine büyüklük, güç ve üstünlük gibi anlamlar verir. Arapça “Akbar” kelimesinden türetilmiştir ve genellikle büyük karakterin ve güçlü bir kişiliğin sembolü olarak görülür.
Sabayat ne demek?
(ﺻﺒﺎﺣﺖ) i. (Ar. ṣabāhat) Güzellik, tazelik, incelik: Bezm-i mey sâkî ile garka-i parladığı şafağı / Keff-i deryayı meydana getiren Câm-ı hurşîd (Şeyh Gālib).
Dilbaz ne demek?
Dilimize Farsçadan gelen Dilbaz kelimesi, dil kelimesine baz ekinin eklenmesiyle oluşturulmuştur. Farsçada dil, kalp ve ruh anlamına gelirken, baz eki hareket eden ve eğlendiren kişi anlamına gelir. “Dilbaz” kelimesi, insanları hikayeleriyle güldüren eğlenceli ve esprili kişiler için kullanılır.
Osmanlıca güzel gözlü ne demek?
Hûr-ı ayn: Kara gözlü, güzel Huri (LO, 645).
Bayık göz ne demek?
Geçmişi gizle Geçmiş ayrıntıları Geçmişi temizle Geçmiş: (göz) zayıf.
Şaklaban argoda ne demek?
Saraydaki hükümdarı ve sirkteki seyircileri güldürmek için komik hikayeler anlatan kişiye joker denir. Aynı kelime, maddi çıkar elde etmek ve görsel olarak çekici görünmek için sürekli birini öven kişiler için de kullanılır.
Dilbaz ne demek?
Dilimize Farsçadan gelen Dilbaz kelimesi, dil kelimesine baz ekinin eklenmesiyle oluşturulmuştur. Farsçada dil, kalp ve ruh anlamına gelirken, baz eki hareket eden ve eğlendiren kişi anlamına gelir. “Dilbaz” kelimesi, insanları hikayeleriyle güldüren eğlenceli ve esprili kişiler için kullanılır.
Sabuh ne demek TDK?
Adı. [Sabahları uyku halini gidermek için içilen içecek.]
Kasib ne demek Osmanlıca?
(ﻛﺎﺳﺐ) sıf. ve i. (ar. kasb, “çalışıp kazanmak” kelimesinden kāsib) kazanan, kazanan, geçimini sağlamak için çalışan (kişi): Vakit varken kasibü’l-kemal olalım (Muallim Nâci). Allah evliyaları sever (Nâmık Kemal).